Επικοινωνία

Κυριόπουλος Κ. Ηλίας

ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

DDS, MSc. Orth

Ειδικευθείς στην Ορθοδοντική Ενηλίκων 

 

Κανακάρη 161, Πάτρα, Τ.Κ.: 262 21

Τηλ. & Fax: 2610 220 514

Κιν.: 6944 681 627

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Κυριόπουλος Σταύρος 
ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ
DDS, MSc. Orth
Ειδικευθείς στην Ορθοδοντική Ενηλίκων

 

Κανακάρη 161, Πάτρα, Τ.Κ.: 262 21
Τηλ. & Fax: 2610 220 514
Κιν.: 6945247841
email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

  • Τι είναι τα σιδεράκια;

 

Τα σιδεράκια ή “brackets’’ είναι ένα σύστημα μεταλλικών αγκίστρων που συγκολλούνται στα δόντια.    Στη βάση κάθε άγκιστρου εφαρμόζει σύρμα που συγκρατείται με ελαστική ή συρμάτινη πρόσδεση.    Με την πάροδο του χρόνου, η σταθερή, μικρής έντασης δύναμη που ασκείται πάνω στα δόντια, τα μετακινεί στην επιθυμητή θέση.

 

 

  • Πως θα καταλάβω ότι το παιδί μου χρειάζεται ορθοδοντική θεραπεία ; 

Παρατηρώντας το παιδί σας στην ηλικία των 5-6 ετών, μπορείτε να διαπιστώσετε τυχόν ανωμαλίες όπως  δόντια που προεξέχουν έντονα, δόντια να μην έρχονται σε επαφή κατά το κλείσιμο, δυσκολίες στη μάσηση, προβλήματα στην ομιλία, καθυστέρηση στην ανατολή των δοντιών, βλαβερές συνήθειες όπως θηλασμός δακτύλου ή πιπίλας.

Όμως αρκετές φορές, προβλήματα στη σύγκλειση εντοπίζονται στα οπίσθια δόντια και δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά.  

Σε κάθε περίπτωση μη διστάσετε να μας επισκεφτείτε για την πρώτη εξέταση.

 

  • Πρέπει να περιμένω να αλλάξει όλα τα δόντια το παιδί μου ;
  • Η πλειοψηφεία των Ορθοδοντικών προβλημάτων απαιτεί θεραπεία κατά τη χρονική περίοδο που γίνεται η αλλαγή των δοντιών, για τους εξής λόγους:
    • Οι χώροι που προκύπτουν από την αλλαγή των νεογιλών δοντιών χρησιμοποιούνται για την ομαλή διευθέτηση των μονίμων δοντιών
    • Η ηλικία που ολοκληρώνεται η αλλαγή των δοντιών είναι γύρω στα 12-13 χρόνια, που σημαίνει ότι ιδιαίτερα στα κορίτσια το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των γναθών έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα οι δυνατότητες επηρεασμού της αύξησης μέσω ορθοδοντικής θεραπείας να περιορίζονται σημαντικά.
    • Σε περιπτώσεις όπου δόντια παραμένουν έγκλειστα, απαιτείται ορθοδοντική παρέμβαση άμεσα, χωρίς να υπάρξει αναβολή στη θεραπεία.

 

  • Είναι επώδυνη η Ορθοδοντική Θεραπεία;

Τις πρώτες ημέρες της θεραπείας, θα παρουσιαστούν ελαφρές ενοχλήσεις που αφορούν όμως κυρίως την προσαρμογή των δοντιών και των μαλακών ιστών στα σιδεράκια.

Οι ενοχλήσεις αυτές περιορίζονται σε δυσκολία στη μάσηση και στο δάγκωμα σκληρών τροφών. Σε καμιά περίπτωση η ενόχληση αυτή δεν είναι ο κλασσικός πονόδοντος ούτε ο ασθενής πονάει ώστε να επιζητήσει ιατρό.

Συνίσταται είναι να ακολουθείται τις οδηγίες και να λαμβάνεται παυσίπονα τύπου Depon, τις πρώτες ώρες μετά την επίσκεψη σας στο ιατρείο και την αντικατάσταση των συρμάτων.

 

  • Μέχρι ποια ηλικία μπορεί να βάλεις κανείς σιδεράκια ; 

Ουσιαστικά δεν υπάρχει κανείς περιορισμός στην ηλικία που μπορεί κάποιος να κάνει ορθοδοντική θεραπεία.  

Στους ενήλικές ασθενείς, η μόνη προϋπόθεση είναι να έχουν υγιή δόντια και περιοδόντιο, ενώ η βασική διαφορά είναι πως δεν υπάρχει η δυνατότητα σκελετικών μεταβολών μόνο με ορθοδοντική θεραπεία.

 

  • Μπορώ να κάνω καθαρισμό με τα σιδεράκια στο στόμα; 

Δεν υπάρχει αντένδειξη για  να κάνετε καθαρισμό στον οδοντίατρο σας ενόσω έχετε σιδεράκια στο στόμα.    

Ο Οδοντίατρος διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και την πείρα για να κάνει τον καθαρισμό στα δόντια και στα ούλα σας χωρίς να επηρεάσει τα σιδεράκια και την ορθοδοντική θεραπεία.    

Συνιστούμε στους ασθενείς μας που βρίσκονται σε θεραπεία, να κάνουν τουλάχιστον 1 φορά τον χρόνο καθαρισμό στον οδοντίατρο τους.

 

  • Πόσο Καιρό θα Χρειαστεί να Φοράω Σιδεράκια;

Η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας καθορίζεται από πολλούς παράγοντες όπως η φύση της κάθε περίπτωσης, η βαρύτητα της, η ηλικία τους ασθενούς, η συνολική υγεία των δοντιών και του περιοδοντίου, η συνολική υγεία του οργανισμού, η στοματική υγιεινή και συνεργασία του ασθενούς.      

Σε γενικές γραμμές η μέση διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας κυμαίνεται από 18 έως 30 μήνες.